Juurisävel-duo on esittänyt kesästä 2022 alkaen kiihtelysvaaralaisista kansanlauluista tehtyjä omia sovituksia konserttinimellä “Kiihtelyksen laulut” ympäri Suomen. ”Kiihtelyksen laulut” -konsertti toimii paikallishistorian, itäsuomalaisen kansanmusiikin ja aineettoman kulttuuriperinnön kohtaamispaikkana. Konsertteja on esitetty akustisesti pääasiassa pienissä, intiimeissä paikoissa ja konsepti on ollut hyvin toimiva.
Kansansävelmät on kerätty Kiihtelysvaaran ja Pyhäselän alueelta vuosien 1899–1950 välillä. Näitä lauluja on kerännyt ja tallentanut pääasiassa Kyllikki Malisto. Kyllikki Malisto (1894-1981) oli kiihtelysvaaralainen rovastin tytär, joka tallensi muistinvaraisesti tuolta alueelta yli 400 laulua.
Kansansävelmistä koostettiin 356 kappaletta sisältävä laulukirja, Ahti Sonnisen toimittama vuonna 1978 Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiön julkaisema “Karjalaisia kansanlauluja Kiihtelysvaarasta”. Kirja on merkittävä osoitus kiihtelysvaaralaisesta ja samalla itäsuomalaisesta kansanlaulusta ja sen uudemmasta kerrostumasta.
Kiihtelysvaaralaisille kansanlaulajille on pystytetty patsas Kiihtelysvaaran kirjaston pihalle.
Duon sovituksissa kuuluu laajalti vaikutteita monista eri musiikkikulttuureista: skandinaavinen ja suomalais-ugrilainen kansanmusiikki, länsiafrikkalainen rytmiikka, amerikkalaisperäinen juurimusiikki ja akustisten etnisten soittimien soundit kohtaavat kiinnostavalla tavalla Juurisävelen musiikissa.
Maliston kokoelmasta löytyvät laulut kuvaavat pohjoiskarjalaisten nuorten arkea iloineen ja suruineen. Aiheet sopivat myös tähän päivään. Aikoinaan lauluja ei säestetty, vaan niitä laulettiin yhdessä tai yksin arkiaskareiden lomassa tai lauantai-iltaisin tanssin taustalla. Duon tavoitteena on paitsi pitää pohjoiskarjalainen perinne elossa, myös innostaa uusia sukupolvia löytämään se uudelleen. Mitkä ovat meidän musiikilliset juuremme – juurisävelet?
Kiihtelyksen laulut -albumi julkaistiin marraskuussa 2024. Albumin julkaisi joensuulainen Pilfink Records.